понеділок, 3 червня 2019 р.

Створюємо колаж разом із сім’єю.



Слово колаж походить від французького «collage» та буквально означає «наклеювання».


Колаж – це технічний прийом в образотворчому мистецтві, коли на будь-яку основу наклеюють найрізноманітніші за кольором і фактурою шматочки матеріалів, що утворюють зміст картини.

Колаж може бути домальований ручкою, аквареллю, фломастером та ін. У графічних колажах зазвичай використовують вирізані картинки, папір різного кольору і фактури, а також тканину і фольгу.

Багато художників (починаючи з Пабло Пікассо) використовували газетні шпальти, етикетки тощо для більшої виразності та достовірності.

Колажі славляться змішуванням стилів, тому якщо при створенні композиції «Мій дім» у журналі не знайдете відповідного килимка, його сміливо можна намалювати фарбами, наклеїти клаптик ворсистої тканини, корку, обгорткового паперу з відповідним малюнком.

Для виконання колажів можна користуватися різними видами клею: для паперу та картону (ПВА-К), силікатний клей-олівець, клей для гуми, який легко зкатується в кульку та не залишає слідів та підтьоків. Дуже зручно користуватися для створення колажів двостороннім скотчем.

Для одержання цікавої фактури паперу достатньо через ксерокс або сканер пропустити зім’ятий папір, тканину, мереживо, сітку.

Після вивчення усіх тонкощів роботи з різнофактурним папером переходьте до наступного етапу – створення об’ємних робіт. Саме використання різнофактурних елементів робить колажні панно незвичайними і привабливими. Можна використати обрізки яскравих вовняних ниток, шнура, мереживної тасьми, колеса від іграшкових машинок, потішні міні-іграшки та інші дрібнички, які декому можуть здатися сміттям.

Для цього «добра» слід завести коробочку чи мішечок – зібрані разом дрібнички виглядають не як непотріб, а нагадують справжній скарб. Вивчення вмісту чарівної коробочки може наштовхнути на безліч цікавих ідей.

Наприклад – прозорі намистинки схожі на краплини дощу. Залишається принести з прогулянки красивий кленовий листок, вирізати калюжу з фольги, «кинути» пір’їнку і композиція «Осінь» готова! А шматок блакитної порцеляни (від колись улюбленої, а тепер розбитої чашки), засушена волошка, блискучі сині ґудзики і журнальні ілюстрації моря і неба – головні компоненти картини «Блакить», останнім штрихом якої може стати дерев’яна прищепка, помальована в яскраво-синій колір.

Створюючи колаж особливу увагу приділіть основі – від неї залежить дуже багато. Вдало підібраний фон зробить панно більш виразним, а занадто «крикливий» відволікатиме увагу від сюжета.

Основою колажа може бути аплікація із смужок паперу споріднених кольорів, тканина, декоративна соломка, пробкові чи паперові шпалери, обрізки лінолеуму – головне, щоб елементи і фон добре поєднувалися. Щоб перевірити, наскільки це вірно, треба відійти на кілька кроків і примружитись. Якщо компоненти проглядаються чітко, то все добре.

Після обрання теми і підбору головних елементів, не поспішайте братися за клей. Спробуйте щось змінити: поміняйте деталі місцями, виберіть контрастніший фон, додайте несподіваний акцент – ці дії можуть миттєво змінити ритм і колорит композиції і, можливо, вона стане набагато цікавішою. При зображенні людини можна зміною положення брів змінювати настрій героя картини: він може сердитися, сумувати, веселитися.

Разом із дитиною можна виконати таку практичну роботу: колаж «Осінні барви» (з використанням природних матеріалів).

Для роботи потрібні: природні матеріали (листя, насіння, зерна кави, гілочки), різнофактурні матеріали (клаптики тканини, пряжа, обгортковий папір, мереживо), картон, кольорові олівці, клей ПВА, пензлик.

Послідовність виконання:

1. Обрати тло.

2. Обрати та підготувати природні матеріали.

3. Розмістити деталі картини та приклеїти.

4. Домалюйте разом з дітьми деталі, яких не вистачає (дорога, кошик тощо).

Пригадайте вірші про осінь і підпишіть свій колаж поетичними.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.